Daljinski nadzor radijskih postaj

S55OO station diagram V3 single PC

Vse večje naraščanja motenj v urbanih središčih, omejevanje postavljanja antenskih sistemov, geografsko slabša domača lokacija, želja po souporabi bolje opremljene lokacije in še mnogo drugih vzrokov bi lahko našli, zakaj pričeti razmišljati o daljinskem nadzoru radijske posteje spripadajočo opremo.

V Sloveniji je bil Goran S55OO verjetno med prvimi, ki se je s tem resneje pričel ukvarjati. V ponedeljek, 24. februarja 2014 ob 19.00 uri nem je v prostorih kluba predstavil njegov princip daljinskega upravljanja postaje.

 

V klubu se nas je nabralo kar lepo število. Poleg Gorana smo se zbrali: S51RF, S52GP, S52UF, S56VVV, S57KM, S57XX, S58RZ, S58CX in S59ZZ. Goran se je v preteklosti srečal z znano težavo – selitev v blok, kjer nima možnosti postavitve radijske postaje in anten. Zato se je odločil za daljinski dostop do postaje, ki je ostala na stari lokaciji.

Ena od konfiguracij, ki jo je imel v zadnjih desetih letih je predstavljena na slikici malo više. Zadeva tudi danes deluje na “klasičnem principu”. Na oddaljeni lokaciji so postaje, filtri, preklopniki, rotorji, itd. priključeni na računalnik, do katerega daljinsko dostopamo preko spleta. Predstavljeni so bili uporabljeni programi in oprema, vzpostavljena pa je bila tudi radijska zveza s postajo iz Rusije. Skratka, teorija se je potrdila tudi v praksi.

V nadaljevanju je bil predstavljen še princip daljinskega dostopa do oddaljene postaje z uporabo namenskih vmesnikov. Z njimi se izognemo zahtevi po uporabi računalnika, a se nekoliko zoži nabor radijskeih postaj, ki jih lahko uporabimo (dosegljivost dodatnih komandnih glav za postaje). V nasprotju s predhodno rešitvijo, kjer upravljamo z oddaljeno postajo preko programskih grafičnih vmesnikov na računalniškem ekranu, imamo v tem primeru pred sabo “front plato” dejanske postaje in delamo tako, kot bi sedeli neposredno ob postaji. V realnem preizkusu dela preko oddaljene postaje, ki se je nahajala na Vaneči (TNX S53ZO), smo spoznali, da zaradi povezave preko omrežja ne prihaja do motečih zamikov signalov. Hkrati smo poslušali isti radijski signal na postaji, ki se nahaja v klubu. Nismo opazili izrazitih časovnih zamikov.

Skratka, Goranova predstavitev je pokazala, kako se je možno lotiti teh zadev. Pred pričetkom gradnje je potrebno dobro premisliti, kaj bi v končni fazi želel. Napačna odločitev na začetku lahko privede do kompliciranih rešitev v nadaljevanju. Kost, ki jo je vrgel Goran, bomo lahko še dolgo glodali in upam, da nam v nekem obdobju uspe oživiti kaj podobnega.

Udeleženci so prejeli predstavitev, v kateri je kup zanimivih povezav do opreme, programov, ki se potrebuje za tak projekti in drugih možnih rešitev, ki so se jih lotili nekateri tudji radioamaterji in jih predstavili na spletu.

Za konec si lahko poslušete še posnetek zveze, ki jo je Goran naredil “sam s sabo”, ko je dopustoval na Kanarskih otokih – EA5/S55OO z otokov, ob hkratnem remote delu na domači postaji v Domžalah – S55OO. Najdete ga na Goranovem blogu. Na tej povezavi lahko vidite tudi nekaj slik z dogajanja v klubu.

Hvala Goranu za predstavitev!