ILLW 2014

ILLW 2014aTudi leteos se imamo namen med 15. in 17. avgustom pridružiti (sedaj že tradicionalni) aktivnosti s svetilnika na Rtu Madona v Piranu. Dogodek že več kot desetletje organizirajo člani radiokluba Piran v katerega je včlanjenih tudi nekaj članov našega kluba.

Kaj je ILLW? To je kratica za “International Lighthouse Lightship Weekend” – v prostem prevosu mednarodni svetilniški vikend. Mineva okoli 20 let odkar sta se dva Škota – seveda oba radioamaterja – domislila, da bi se radioamaterji oglasili s svetilnikov širom sveta. Svetilniki pa niso le objekti na koncih rtov ali na otokih, temveč poznamo tudi plovila, ki služijo kot svetilniki. Od tu izhaja celotno ime dogodka.

Dolga leta je bila edina vez svetilničarjev z ostalim svetom možna le preko kratkovalovnih zvez – v glavnem v telegrafiji. Sedaj, ko svetilniki postajajo avtomatizirani, in je svetilničarjev vse manj, je dogodek posvečen tudi tem ljudem, ki so dolgo skrbeli za varnost pomorskega prometa.

Precej dodatnih informacij lahko izveste na tej povezavi. Lahko pa v najljubši brskalnik vnesete kratico “ILLW” in raziskujete, kam vas bo odneslo …