CQ WW 160m 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKonec leta 2015 je Silvo S51V ponovno pričel s postavljenjem ene najboljših lokacij v Evropi, ki je namenjena zelo resnemu delu na 160m frekvenčnem območju (1.8MHz). Ta band je nekaj posebnega, pa naj bo to zaradi specifičnih pogojev ali  zaradi potrebe po zelo velikih antenskih sistemih – seveda, če želiš biti konkurenčen v nekaterih največjih tekmovanjih.

Štiri električno podlajšane verrtikalne antene (vsaka je visoka 30m), ki jih pokonci držijo kilometri vrvi, preko 5km žice za radiale anten, preko 3km žice za sprejemne antene, kilometri napajalnih kablov, preklopna logika, ki omogoča hkratno delo trem ali štirim postajam v “interlock” načinu in še kup drugih večjih ali manjših zadev – vse to je potrebno, če želiš resno konkurirati drugim “TOP” postajam v svetu. Kaj vse to pomeni, najbolje ve Silvo, ki pri posatavljanju vseh teh “dratov” prehodi desetine kilometrov po poljih, kjer se antene vsako jesen postavijo in nato po zaključku SSB dela tekmovanja ponovno podrejo.

Tako sta tudi letos nastopila januar in februar, ko napoči čas za največje tekmovanje na tem radioamaterskem območju – CQ WW 160m. Najprej je na vrsti CW del (telegrafija), nato v februarju sledi še SSB del (fonija). V obeh terminih je bil boj za prva mesta hud in “na nož”, hi. Končna razlika pri prijavljenem rezultatu je bila okoli 1% v korist postaje z Madžarske tako, da bomo verjetno ponovno zasedli 2. mesto v Evropi.

V svetovnem merilu se ne moremo kosati s postajami iz Karibov ali Severne Afrike – sistem točkovanja je pač tak, da imajo občutno prednost. V kombinaciji obeh terminov tekmovanja bomo najverjetneje pristali na 2 ali 3 mestu v svetovmem merilu, kar je več kot odličen rezultat. Kljub morda malce slabe volje nekaterih sodelujočih, smo preživeli dva zanimiva vikenda v družbi radioamaterskih kolegov, s katerimi se že nekaj časa nismo uspeli srečati v “živo”.

Par slik z SSB dela se da najti tukaj.