Oktober in november ob Soči

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Konec oktobra in v začetku novembra 2016 se spominjamo 101 obletnice tretje in četrte soške bitke in 100 letnice devete soške bitke. Prvi dve sta se odvijali predvsem na Krasu (Doberdob), okolici Gorice, Sabotin, Plave, … Odvijali so se hudi boji za Šmihel. Severneje je bilo hudo na Javorščku.

Italiajnom je uspelo zasesti Oslavje, a so na koncu morali bežati. Milijoni izstreljenih granat niso obrodili sadov ali velikih ozemeljskih pridobitev. Edini oprijemljiv rezultat so bile velike izgube na obeh straneh. Okoli 130.000 napadalcev in 70.000 branilcev je bilo izločenih iz dvomesečnih bojev.

V deveti soški bitki so se boji odvijali na Komenskem Krasu. Napadalcem se je uspelo prebiti do Fajtega hriba, zavzeli so tudi nekaj manjših vzpetin južneje. Morda najbolj poznana je Pečina z jamo in v živo skalo vklesanim jaškom, ki je služil za dvig žarometa. Italijani so jo do razpada soške fronete uporabljali kot topniško opazovalnico pri napadih okoli Fajtega hriba in Velikega vrha.

V okviru aktivnosti ob 100 letnici bojev ob Soči, sta se Jurij in Jure odpravila najprej proti Trstelju, od koder sta se tudi javila z znakom S5100SF. Pred aktivacijo sta si ogledala še staro gradišče Tabor, kasneje pa Cerje, Pečinko, Borojevićev prstol in druge zanimive ostaline, ki so ostale za veliko morijo. Fotografije si je moč ogledati tu: S57X in S57XX.

Dva tedna kasneje se je ista ekipa odpravila proti Doberdobu, Brestovcu in na koncu proti Skalnici. Tudi s tega popotovaja in aktivacije se je nabralo nekaj slik: S57XX, S57X. Z ogleda Doberdoba, kjer so konec oktobra z velikim popmpom odkrili spomenik “Kranjskim Janezom”, ki so svoja življenje pustili na Doberdobu, ostaja grenak priokus, kako se politiki radi nastavljajo fotografom, ob podobnih slovesnostih. Kasneje, ko kamere in sveče ugasnejo, mikrofoni izključijo, rože ovenijo in burja razmeče ostanke vencov, pa ni nikomur več mar, da bi ostanke pospravili … Se sploh zavedajo, komu so odkrili spomenik?