S5100SF ob koncu leta 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Z aktivnostmi ob 100-letnici bojev ob Soči smo zaključili 26. decembra na Sabotinu. Naključje je hotelo, da smo bili na tem vrhu tudi pred enim letom. Takrat smo celoten izlet posvetili raziskovanju Sabotina in dogodkov, povezanih z njim od začetka bojev 1915 pa do njegovega padca poleti 1916.

Letos sva se S57X in S57XX najprej odpravila proti Šmihelu (Debala Griža, Mt. San Michele) z namenom, da si Novo Gorico in Gorico ogledava še z drugega konca. Tu je bil drugi izmed treh glavnih branikov mesta. Kot tretjega pa lahko štejemo Podgoro s Kalvarijo.

Najprej se ustaviva v Martinščini, ki leži južno od vrha. Ogledava si Ungarettijevo spominsko ploščo in poiščava spomenik Ogrom, ki so takrat tvorili glavnino branilcev tega območja. Od tu do razgleda in manjšega muzaja je le nekaj minut vožnje. Vrh Šmihela z okolico je preurejen v spominski park. Vidi se , da je bilo precej terena očiščenega pred kratkim. Do neke mere se obnavljajo okopi, urejajo se zadeve povezane z varnostjo obiskovalcev kavern in rovovo. Precej informacijskih tabel razlaga, kaj se je tu pred stoletjem dogajalo. Žal je bil ob obisku ponedeljek, ko so v Italiji muzeji zaprti, zato se ni dalo ogledati vsega.

Po končanem ogledu se mimo Oslavja zapeljeva proti Sabotinu. Od parkirišča pod planinskim domom do vrha je le krajši sprehod. Pogoji na bandu so slabi, zato sama aktivacija vrha ne prinese posebnih presežkov. Za povrhu pa še skupinice vedno preglsnih Lahov …

Nekaj slik si lahko ogledate v dveh galerijah: S57X in S57XX.