S59DKR V LETU 2020

Januarja se je Covid norija zdela še neznansko daleč. Že v dveh mesecih je življenje obrnila na glavo. Marsikatera načrtovana aktivnost je splavala po vodi. Med zaprtji in omejitvami nam je vseeno uspeli nekaj zadev realizirati. Kratek pregled sledi v nadaljevanju.

LAMPEDUSA 2020 – CQ WW 160m CW – IG/S59A

Ekipa tekmovalcev iz Slovenije, v kateri je bil tudi naš član Silvo S51V, se je januarja odpravila na radioamatersko tekmovanje, v katerem bodo uporabljali klicni znak IG/S59A. Ponovno so poizkušali srečno z vremenom na otoku Lampedusa. Otok se je pred pojavom Covida redno omenjal v dnevnih poročilih. Migranti, ki so se iz obal Afrike odpravljali proti Evropi, so pogosto prišli do tu, zato je na otoku tudi velik begunski center.

Lokacija na rtu Punta Alaimo

Glavna antena

Kam?

Od treh predhodnih odprav ekipe je le ena minila brez vremenskih nevšečnosti – predvsem orkanskega vetra, ki je uničeval antene. Tokrat je vreme sodelovalo. Ponovno so “zavzeli” lokacijo na rtu Punta Alaimo, ki se nahaja na severnem koncu otoka. Z nekaj tehničnimi težavami, ki pa niso onemogočile dela v tekmovanju, se je že po prijavljenih rezultatih pokazalo, da bodo najverjetneje zmagovalci v svoji kategoriji.

Prijavljeni rezultati

Uradni rezultati

Kasnejši uradni rezultati so pričakovanja potrdili. Zmagoslavje v svetovnem merilu v kategoriji »Več operaterjev« je bilo potrjeno s tretjim rezultatom vseh časov, odkar to tekmovanje obstaja. Želja »Postali bomo prvaki sveta« se je tokrat izpolnila. Čestitke ekipi!

ZBOR ČLANOV V KLUBU

V februarju nam je uspelo organizirati letni zbor članov, ki je še potekal v normalnih okvirih. Uradno smo prenesli sedež kluba s stare lokacije na novo – Stara Loka 31, Škofja Loka. Druge načrtovane aktivnosti so nato za precej mesecev odnesle bolj ali manj smiselne omejitve zaradi epidemije. Med njimi tudi sodelovanje v CW delu Field Day tekmovanja, ki smo se ga udeležili v preteklih dveh letih.

DRUŽABNO SREČANJE V ZMINCU

Običajno družabno srečanje konec aprila je bilo zaradi omejitev potrebno prestaviti na kasnejši termin. Če odmislimo razkuževanje, seznam udeležencev in večje razmake med sodelujočimi, je vse skupaj minilo v prijetnem vzdušju. Pogled na seznam udeležencev pove, da se nas je skupno zbralo šestnajst.


ALPE ADRIA VHF – S53DKR S POREZNA

Avgusta je sledila tradicionalna udeležba v Alpe Adrija VHF tekmovanju. Vremenska napoved ni bila obetavna. Najbolj vztrajni so vseeno poizkusili s srečo (Sandi S57KM, Stane S52RO, Viktor in Gregor). Kljub temu, da v tekmovanju niso mogli sodelovati cel čas (umik z vrha Porezna zaradi nevihte in strel ter kasneje predčasnemu prenehanju z delom zaradi bližajočega se neurja),  je ekipa S53DKR zasedla dobro 4. mesto med postajami iz Slovenije. Čestitke za rezultat in vztrajnost ter zahvala Slovenski vojski za prevoz.








ILLW – SVETILNIK NA RTU MADONA PIRAN

V avgustu je uspelo sodelovati z radioklubom Piran pri aktivnosti s svetilnika (ILLW – International Lighthouse Lightshep Weekend). Tudi letos je aktivnost potekala s svetilnika, ki se nahaja na rtu Madona v Piranu. Vsakoletna aktivnost je posvečena vsem nekdanjim svetilničarjem, ki so jim bile radijske zveze edini stik s svetom. V letu 2021 bo minilo 20 let, odkar smo se prvič oglasili s tega svetilnika. Tokrat je naše barve zastopal le Stane, S52RO.



PRIPRAVE ZA POSTAVITEV ANTENSKIEGA DROGA IN ANTENE NA NOVI LOKACIJI

Izdelavo novega antenskega droga na novi lokaciji v Stari Loki smo raje prepustili profesionalcem. Ob podpori občine Škofja Loka in Civilne zaščite je bil drog izdelan in prevzet. S samo postavitvijo bo potrebno počakati na naslednje leto – ponovno Covid omejitve …







Za izdelavo nekaterih dodatkov za drog smo poskrbeli sami. V parih akcijah so se izdelali nosilci za rotor in mast, pripravila se je lestev, pripravilo se je podnožje droga. Na koncu smo se lotili še grobe priprave antene LZA-12-7. Delno sestavljena čaka, da jo dvignemo na drog. S temi deli smo se največ ukvarjali Andrej S52GP, Polde S52UF, Stane S52RO, Boris S57BIT, Jure S57XX, Viktor in Gregor.








KVP ZRS

Kratkovalovno prvenstvo Zveze radioamaterjev Slovenije (KVP ZRS) je v obeh terminih, pomladanskem in jesenskem, potekalo v času omejitev zaradi epidemije. Klubska barve sta resno (in tudi več kot uspešno) zastopala le dva naša člana – Jurij S57X in Sandi S57KM. V generalni razvrstitvi sta v kategoriji »Mala moč, telegrafija« zasedla prvo in četrto mesto. Čestitke obema!

Skupna uvrstitev

Reziltat v pomladnem delu tekmovanja

Rezultat v jesenskem delu tekmovanja

 

Naj leto 2021 vsem prinese to, kar 2020 ni.

SREČNO!