FT5ZM – Amsterdam Island

ftz_weblogoV nedeljo 26. januarja je s klicnim znakom FT5ZM pričela z delom odprava na otok Amsterdam. Operaterji iz večih držav bodo predvidoma aktivni do 12. februarja. Glede na to, da je radioamaterska aktivnost s tega otoka precej redka, je “drenjanje” ob poizkusu vzpostavitve zvez dokaj razumljivo. Gledano iz Škofje Loke se otok Amsterdam nahaja pod azimutom okoli 140 stopinj in je oddaljen nekaj preko 11.000 km …

Na njihovi spletni strani je tudi povezava do spletne aplikacije s pomočjo katere lahko izračunamo kdaj je največja verjetnost, da ga lahko naredimo. Avtor aplikacije je K6TU. Za lokacijo in opremo kluba je izračun sledeč:

 S59DKR_29-Jan-2014_17 09 30_UTC_00_ut

Vidimo lahko, da je kar precejšnja verjetnost, da odpravo uspešno oddelamo tudi iz Škofje Loke. V želeni smeri je klubska lokacija še kar odprta.

Za primerjavo je spodaj še izračun za lokacijo RK Ivan Cankar z Vrhnike za katere vemo, da imajo v luftu precej več aluminija (anten), kot ga premoremo pri nas.

S59EIJ_29-Jan-2014_17 18 38_UTC_00_ut

Seveda velja, da so te napovedi le “napovedi”. Sonce se ponavadi obnaša nekoliko po svoje, zato nas lahko čaka tudi kako presenečenje. Prav tako (vsaj trenutno) ugotavljamo, da fantje na otoku v času, ko bi najbolje “letelo” v naše konce, antene raje obrnejo proti USA.

Veliko veselja, dobrih živcev in uspeha pri lovljenju nove države, ki jo verjetno kar nekaj let ne bomo več slišali na radioamaterskih frekvencah.

Sedaj je aktiven tudi on-line dnevnik. Predno se sekirate, da niste v logu, poglejte do katerega datuma in ure so naložene zveze. Fantje so v dobrih štirih dnevih naredili skoraj 50.000 zvez. Na tej strani je kup zanimivih primerjav in statistik.