S59DKR v S50HQ ekipi

V letošnjem letu je klub sodeloval v ekipi S50HQ, ki je v IARU HFC tekmovanju zastopala barve Zveze radioamaterjev Slovenije. Iz kluba sva delala S52RO in S57XX, S52GP pa je odšel pomagat na S59EIJ lokacijo. Obe lokaciji sta delali na 14MHz področju v CW načinu dela. Na koncu se je pokazalo, da smo klub slabši sončni aktivnosti, in poeldično slbšim pogojem, na 14MHz CW naredili več zvez in množiteljev kot lani. V nadaljevanju je osnutek besedila, ki smo ga pripravili na prošnjo urednika ARRL biltena.

Leto 2016 je ekipi S50HQ prineslo najboljše mesto v dosedanjih udeležbah. Po objavi uradnih rezultatov se je pokazalo, da smo dosegli  5. mestu med HQ postajami. Razlika do 4. mesta je bila le slabih 5000 točk.  Leto 2016 je bilo eno redkih, ko tekmovalne ekipa ni imela težav z vremenom – močnimi poletnimi nevihtami z vetrom in strelami, ki so običajno vsaj nekaterim lokacijam za nekaj časa onemogočale ali pa vsaj občutno otežile delo.

Še pred objavo uradnih rezultatov so se pričele priprave na udeležbo v IARU HFC 2017. Zavedali smo se, da se bodo pogoji, za delo na višjih bandih, še nadalje poslabševali. Aktivnost sonca v času tekmovanja leta 2016 je bila »srednja«, v letu 2017 naj bi bila slabša, če le nebi bilo kakega prijetnega presenečenja. Na koncu se je pokazalo, da je bila letošnja aktivnost sonca »nizka«, kar nekaj težav pa je bilo tudi z vremenom – tako z nevihtami med samim tekmovanjem, kot z neurji v tednu pred tekmovanjem, ki so povzročila nekaj škode po lokacijah.

V preteklih letih se je izkazalo, da so pogoji za delo v različnih koncih Slovenije, kljub njeni majhnosti, lahko zelo različni. Zato je bila osnovna ideja, da se poizkuša za vsako BAND/MODE kombinacijo najti po dve lokaciji, ki bi bili čim bolj oddaljeni med sabo. Ena od lokacij bi prevzela nalogo RUN postaje, druga pa S&P inband postaje. V primeru težav na RUN lokaciji (vreme, tehnični problemi) bi se vlogi lahko zamenjali.

Da se je tak pristop omogočil, so se preizkušale različne možnosti VPN povezav preko interneta. Narejenih je bilo nekaj namenskih vmesnikov, ki so poskrbeli za zanesljivi lockout ene postaje v primeru, ko je bila druga na istem BAND/MODE slotu že na oddaji. Po preizkusih in testiranju smo se odločili za VPN program, ki je sam kot tak deloval brezhibno. Postavljen je bil namenski strežnik, ki je skrbel za delovanje šestih BAND mrež. V povezavi z N1MM Plus programom je bil tako omogočen interlock med postajami na istem BAND/MODE slotu.

Za informiranje in izmenjavo mnenj je bil za vse sodelujoče postavljen e-mail reflektor. Poleg tega se je del ekipe tudi dvakrat sestal – v živo se lahko težave in dileme hitreje rešijo. Načrtovana pa je tudi je tudi končna analiza in podelitev internih nagrad S5 postajam, ki so naredili določeno število zvez z S50HQ postajo.

V zadnjih tednih pred tekmovanjem se je preizkušala tehnika – predvsem v povezavi s posodobitvami verzij N1MM Plus programa. Nikoli nisi povsem prepričan, če nova verzija programa ne podre kaj, kar je v prejšnji delovalo.

Tekmovanje smo tako začeli iz 19 lokacij, razmeščenih po Sloveniji (Slika). Poleg RUN in S&P lokacij sta bili tudi dve namenjeni polnjenju »band mapa« na SSB lokacijah. Skupaj je v ekipah sodelovalo 46 operaterjev. V praksi se je hitro pokazalo, da bodo pogoji bolj slabi kot ne. Za nočni čas so bile napovedane nevihte, ki so dejansko tudi prišle, z njimi pa visok QRN in težave na sprejemu. Par lokacij je imelo težave z internetom, nekatere so imele izpad elektrike. Kljub vsemu smo v okviru pogojev uspešno zaključili tekmovanje.

V trenutku, ko nastaja ta članek, na 3830scores.scom še ni veliko objavljenih dosežkov drugih HQ postaj. Kaj bo v končni fazi pomenil rezultat, ki je cca 3,4 MIO točk manjši od lanskega, bo povedala tekmovalna komisija. Smo se pa sodelujoči strinjali, da pristop, preizkušen letos, deluje. V bodoče ga bo potrebno le še nadgrajevati z še bolj konkurenčnimi lokacijami, več aluminija in bakra v zraku in še več preizkusov pred pričetkom tekmovanja.

Da zaključim. Bilo je zabavno, veliko smo se naučili  – tudi to, kaj se še moramo do naslednjega leta.

Za S50HQ pripravil Jure S57XX