Alpe Adria VHF 2017 s Porezna

Ena od planiranih UKV aktivnosti je bilo tudi AA VHF tekmovanje v avgustu 2017. Glede na vremensko napoved, ki ni bila najboljša, smo se odločili, da se tekmovanja vseeno udeležimo. Tokrat je bila ekipa okrnjena, saj je Tina v zadnjem trenutku odpovedala udeležbo. V ekipi smo ostali še Sandi S57KM, Viktor-uradni snemalec in pomočnik ter moja malenkost Stane S52RO.

Že nekaj dni prej smo pripravili in preizkusili vso opremo. Dobili smo se v soboto dopoldne, spakirali vso opremo in se odpeljali po Selški dolini proti Poreznu. Kot vedno je pri koči najprej sledilo okrepčilo in nato transport opreme na vrh. Preizkusili smo tudi krošnjo za nošnjo agregata, ki se je odlično obnesla. Pozno popoldne v soboto smo na vrhu postavili šotor in 17 el. F9FT. Kasneje sem preizkusil še Ankino (S57ONE) postajo FT857 in ugotovil, da VHF modul ne dela OK in je potreben popravila. Po postavitvi antenskega sistema in šotora smo odkorakali v kočo, kjer smo preizkusili še nekaj dobrot ter pripravili še preostalo opremo. Zjutraj smo se prebudili v precej hladno in zelo vetrovno jutro. Sledil je tradicionalni zajtrk (jajčka z ocvirki, kavica, …) in odhod na vrh. Priklopili smo še radijsko postajo, internetno povezavo in zagnali agregat. Ob devetih smo vzpostavili prve zveze. Zaradi slabe vremenske napovedi sva s Sandijem stalno preverjala vremenski radar. Vrh je bil preko dneva več ali manj v oblaku in pihal je močan severovzhodnik. Kljub vsemu so bili pogoji dokaj dobri, saj sva s Sandijem naredila kar nekaj dolgih QSO-jev. Viktor bil tokrat v vlogi uradnega snemalca in je pripravil kratek film, ki si ga lahko ogledate TU. Seveda je pridno pomagal tudi pri transportu in postavitvi opreme. Jaz sem za kosilo pripravil tudi predobre čevapiče, ki jih je hitro zmanjkalo. Ker se je vreme precej hitro slabšalo, sva s Sandijem  po 14. uri na hitro začela s pospravljanjem. Viktor je med tem pridno nosil opremo h koči.  Prijazna oskrbnica koče nam je pred odhodom ponudila še nekaj dobrot in okrepčilo. Zaradi slabega vremena smo se na hitro spakirali in se odpeljali proti Davči. Tik pod vrhom smo srečali mlado družino iz Štajerske, ki smo ji ponudili prevoz do Davče, saj bi jih v nasprotnem zajelo močno neurje. Ko smo bili ob vznožju Porezna, je na vrhu že močno deževalo. Vsi smo se varno vrnili domov. Kljub temu, da smo tekmovanje zaključili skoraj tri ure pred koncem, smo dosegli zelo dober rezultat. Naredili smo 139 QSO-jev (33.974 točk) in zasedli 2. mesto v nacionalni uvrstitvi ter 10. mesto v Evropi v svoji kategoriji. Najdaljša zveza ODX je bil IS0BSR (784km). Tudi tokrat nas je v domači konkurenci prehitela le ekipa S50K, ki je tudi letos delala iz vrha Krna.

Zahvaljujem se vsem članom radiokluba Škofja Loka, ki so prispevali k izvedbi tekmovanja. Zahvaljujem se tudi Slovenski vojski za prevoz in pa prijaznim oskrbnikom v koči na Poreznu.

Predsednik radiokluba Škofja Loka
Stane Primožič S52RO

Rezultate v naši konkurenci najdete TU za nacionalno razvrstitev in TU za generalni plasma v okviru EU (Poišči kategorija “C”).