Jesenski del KVP ZRS

Grb ZRSZa nami je tudi jesenski del KV prvenstva Zveze radioamaterjev Slovenije. Marsikomu je ponagajalo vreme in sneg, ki je padal v soboto. Zaradi tega tudi doseženi rezultati niso dosegli tistih iz pomladanskega dela.

Kljub temu sta Sandi S57KM in Jure S57XX zmagala v svojih kategorijah (Sandi v Mala moč – CW, Jure v QRP – CW/SSB) in s tem tudi ubranila prvi mesti v skupnem seštevku!

Juriju S57X je odhod na začasno tekmovalno lokacijo preprečil sneg, ki je poleg tega onemogočil tudi postavitev vsaj zasilne antene doma. Stane S52RO je zjutraj ugotovil, da je sneg pri konektorju odtrgal krake njegove antene. Plezanje na stolp pri takem vremenu ni bilo priporočljivo. Tako sta v konkurenci vztrajala le Sandi in Jure. Pogoji na bandu so bili slabi. Težko je bilo slišati šibkejše postaje. Veljalo je seveda tudi obratno, saj še zdaleč ni bilo možno doklicati vseh postaj, ki si jih slišal. Zaradi tega so bili občutki po zaključku tekme mešani.

No, na koncu se je celo izkazalo, da so imeli drugi še več težav in z doseženimi rezultati sta Sandi in Jure suvereno na prvih mestih v svojih kategorijah, s tem pa sta ubranila tudi zmagi v skupnem seštevku. Rezultati jesenskega dela tekmovanja se nahajajo na TEJ spletni povezavi, generalni rezultati pa na TEJ povezavi.

Tu pa je raport Sandija, ki ga je objavil na klubskem reflektorju:

Tudi tokrat nisem imel dosti težav pri sprejemu. So pa bili signali bolj šibki kot običajno in kar nekaj postaj je bilo na meji slišnosti. Se je pa precej folka pritoževalo nad pogoji, da so bili slabi kot že dolgo ne.

Sam sem, kot je zame običajno, zopet finiširal s pripravami zadnji dan. Spat sem šel šele malo pred četrto zjutraj 🙂  Windomko sem že nekaj dni nazaj zamenjal s starim dobrim dipolom (brez baluna) s katerim klofam KVP že ca 15 let. Z žago prilimano na ribiško polagalko sem v gozdu porezal še nekaj vej, da se je dipol dvignil še malo višje. Na ta način sem npr. najdebelejšo vejo (debeline ca 6cm) rezal skoraj 1h. Če ima kdo boljšo idejo z njo na plan 🙂  Sem pa med rezanjem v gozdu imel čas za razmislek o postavitvi še kakšne antene…

Zvečer sem se lotil izdelave nove RX antene za LZ1AQ ojačevalec, ki sem ga kupil že pomladi, pa je do sedaj čakal zapakiran na polici. Ta antena mi je vzela največ časa, izgleda pa takole:

Prikazan je element RX loop 0.JPGRX loop 0 RX loop 1 RX loop 2
Za nosilno palico sem kupil dve cevi za kanalizacijo fi 40mm. Spodnja se malo zvija in jo bom ob priliki zamenjal s fiberglas cevjo, če jo bom kje staknil, ali pa bom vanjo zabil leskovo vejo 🙂  Mesec dni nazaj sem od S57B kupil še mali Kopek rotator, da lahko anteno obračam. Anteno sem uporabljal samo za SDR, ki sem ga imel za skimmer. Postavil sem jo pa šele zjutraj pred tekmovanjem. K sreči je vse delalo iz prve.
Končno sem si naredil vsaj približek od ozemljitve. V zemljo sem zabil meter dolgo vodovodno cev in povezal v PPS. Čaka me pa še pet cevi, da jih zabijem in medsebojno povežem, da bo ozemljitev še malce boljša. Bom videl, če mi bo to kaj zmanjšalo RF, ki mi na nekaterih bandih leti v PC, ko uporabljam Windom anteno.
Tekmovanje je šlo brez posebnosti. Vse je delalo OK, samo sem pričakoval malo boljše signale z RX antene. Nekatere sem na postaji lepo slišal, pa jih preko loop-a nisem zaznal (gledal waterfall). Mogoče so bili ravno iz smeri, kjer loop najslabše sprejema. Sem pa uporabljal le en – zgornji loop. Z enim stikalom, ki ga še nisem naredil, lahko izbiraš med tremi načini delovanja antene: en loop, dva loopa vzporedno (boljša občutljivost) in dva loopa kot vertikalni dipol. Tudi z obračanjem se med tekmovanjem nisem zafrkaval in sem pustil da je bila obrnjena tako, da mi je iz dipola med oddajo najmanj sekalo v anteno. Posledično sem lahko SDR nastavil na večje ojačanje in tako izboljšal občutljivost.
Sedaj imam pa plan postaviti še vertikalko za 80m in hkrati še inverted-L za 160m. Vertikalko za 80m sem postavil že lani, sedaj bom pa naredil precej boljšo zemljo. Pibo (S58WW) mi je povedal za tole varianto: http://www.dj0ip.de/vertical-antennas/radials/sherwood-presentation/ Kupil bom mrežo za kurnike in naredil en križ 2x 15m, pa še 16 radialov dolžine ca 27m (kompromis za 80 in 160m) bom dal čez. Bomo videli kako se bo obneslo za CQ WW CW, če mi uspe v tem tednu. Pa še balun moram navit… Upam, da tokrat ne bom zopet postavljal zadnji večer pred akcijo 🙂
73, Sandi