Soška fronta 98 let pozneje …

OLYMPUS DIGITAL CAMERA24. 10. je minilo 98 let od pričetka zadnje, 12. ofenzive na Soči. Takrat so nemško – AO enote v štirih dneh porinile Italijane preko državne meje. Spodobi se, da smo se tega dogodka spominili tudi letos. A lepo po vrsti …

Oktober ni ravno postregel z vremenom, ki bi nas potegnilo na daljše pohode v naravo in delo z vrhov. S5100ISONZO aktivnost je bila tako skoncentrirana le na zadnji polni vikend oktobra in par dni prej. Z aktivnostmi je pričel Mirko S51CU, ki se je oglasil s Kobariškega stola (TK-001), Matajurja (TK-002) in Kuka (TK-012). Aktiven je bil 22. in 23. oktobra. Pred 98 so takrat potekale zadnje priprave in razporejanje enot za odločilni preboj.

Jurij in Jure sta po petih letih ponovno skupaj osvojila Mrzli vrh  nad Mostom na Soči (TK-033). Poleg samega vzpona na vrh in delanja z njega, sta tokrat imela tudi druge načrte. Eden od njih je bil tudi prebrati napis na spomeniku, ki sta ga pred petimi leti slučajno našla na grebenu, ki vodi proti vrhu. S pomočjo članov foruma Proheridate, smo na koncu prišli besedila, ki se v prostem prevodu glasi nekako tako:

“2. 12. 1915 je tukaj padel v boju za Italijo tridentski prostovoljec Umberto Lucca, vojak 33. pehotnega polka, rojen v Roventu 6. 1. 1890 . Postavila tridenstska legija.”

Člani foruma razlagajo, da je pri navedbi polka zagotovo prišlo do napake, saj naj bi bil po vseh znanih podatkih v obdobju, ki je naveden, na tem območju boril 93. polk, 33. pa je bil na bojiščih v okolici Gorice.

Ker jima je hrib zaradi gostega podrastja, ki ga bo vzela šele zima, ostal par zadev dolžen, se bosta zagotovo tja še vrnila. Več o samem dogajanju lahko preberete v zapisu S57XX-a ogledate pa si lahko tudi slike, ki sta jih prispevala S57X in S57XX.