CQ WW CW 2015

CQLOGO1_mV letošnjem CQ WW DX CW sta resno tekmovala Sandi S57KM, ki je delal od doma v kategoriji 80m Low Power Assisted, ter Milan S58MU, ki je iz lokacije S51V tekmoval v kategoriji 160m High Power Assisted. Del časa je iz kluba tekmoval tudi Andrej S52GP, in sicer v kategoriji 80m High Power Assisted. Po prijavljenih rezultatih se Milanu obeta drugo mesto, Sandiju pa peto mesto na svetu!

POVEZAVA do prijavljenih rezultatov.

Komentarji udeležencev tekmovanja:

Andrej S52GP

Iz kluba sem delal SOSB High Power Assisted na 80m. Aktiven sem bil od sobote od 16.00 (MEZ) do 03.20, ter v nedeljo od 18.30 do 21.15. 820 Q’s, 16 con, 70 držav, nekaj čez 1.000 QSO točk. Med 1 in 1,2 KW out. N1MM se mi je enkrat brez posledic razsul, nekaj časa je zafrkaval S5 skimmer cluster, sicer brez težav.

Povzetek: nekaj zame novih držav na 80, malo treninga, malo pridobljenega prehlada – stena in tla so kar krepko hladna.

Sandi S57KM

Meni je šlo kar dobro. Delal sem v kategoriji 80m Low Power Assisted. Naredil sem 1.399 QSO, 1.816 QSO točk, 72 držav in 14 con, tako da je skupaj naneslo za 156k pik. S številom zvez sem več kot zadovoljen, manjkajo mi pa množitelji. Očitno nisem bil dovolj potrpežljiv… Sicer pa Severne Amerike cel kup, Južne nič (imam tudi bližnji hrib v tisti smeri), Japonec pa le en. Tudi slišal sem jih zelo slabo. N1MM deloval BP, pretežno sem uporabljal svoj skimmer, priklopljen na mini loop z LZ1AQ ojačevalcem. Klofal sem skupaj ca 29h.

CQWWDXCW 80m_LP_AssRačunal sem na to, da bom z vertikalko precej lažje klofal DX-e, dejansko pa vsaj na sprejemu ni bilo neke razlike in sem tako nanjo naredil le nekaj zvez. Sem jo pa postavil šele v soboto popoldan (zame običajno), tako da sem začel klofati šele ob 20h in tako zamudil nekaj ur klofarije. Ker ni bilo dovolj časa sem potegnil le osem 20m dolgih radialov, ki sem jih imel narejene še od lanskega leta. Prav tako nisem uspel dokončati škatle z dušilko. Sem pa vsaj pod stolpom raztegnil kurjo mrežo. Imam pa že narezane žice za 12x 27m dolgih radialov (da bodo uporabni še za 160m) in še jih moram narediti.

Ko sem postavljal anteno sem na eno sidrno vrv privezal še en mali škripec z vrvjo, da bom lahko potegnil žico za 40m vertikalko in pa za 160m inverted L. Ali pa bom, če bo čas in volja, za CQ WW 160m podrl stolp in naredil ‘top loaded’ vertikalko, da vidim kako se obnese pri meni. Najprej sem imel namen na stolp vzporedno naviti žico še za 160m inverted L, vendar nikjer na spletu nisem videl te rešitve, tako da se verjetno ne obnese najbolje.

Za naslednjo postavitev vertikalke sem v Al-Cu kupil 1x1m aluminijasto ploščo, na katero bom pričvrstil še podstavek za stolp, plošča bo pa služila še galvanski povezavi med zemljo in kurjo mrežo. Pa še radiale bom lahko pritrjeval nanjo. Sedaj stolp fiksiram tako, da naredim malo luknje v zemlji, da se mi ne prevrne, ko ga dvigujem 🙂

Nekaj fotografij anten in nedokončana škatla z dušilko:

S57KM Antene 01  S57KM Antene 02  S57KM Antene 03  S57KM Antene 04  S57KM Dušilka
Za naslednjič planiram postaviti dve fazirani vertikalki, da bi tako malo pridobil na smernosti. Namen imam narediti tudi K9AY sprejemno anteno, da ne bom tako gluh. Moram si narediti tudi preklopnik, da bom lahko na eno uho poslušal signal iz sprejemne antene, priklopljene na SDR, in tako izgubil manj časa s pobiranjem postaj medtem ko CQ-jam.

Prostora za napredek je vedno dovolj 🙂

Milan S58MU

Lokacija: Mota- S51V- Silvo—- JN86CN

Delovni pogoji:

TX/RX: TS590s- AP

Antena: 4 square za 160m in 2x beverage smer JA in USA

Takoj ob nastopu tekmovanja se pojavi šum, ki je prisoten skozi celotno tekmovanje, signali so dokaj šibki, v pomoč pri sprejemu zelo pomagajo beverage antene, saj je na njih šuma občutno manj kot na 4S.

Prvo noč je signal v NA dokaj močan, na CQ nazaj prihajajo predvsem postaje iz 5 zone, proti jutru se pojavijo tudi postaje iz 4 ter ena iz 3 zone. Občutek, kot da je takoj za vzhodno obalo USA pregrada in signal ne gre naprej. Naredim še nekaj Karibov, medtem ko SA ni slišati.

Ob 8. Uri po lokalnem času zaključim z delom in grem na prvi del počitka.

Z delom nadaljujem malo pred 16. Uro po lokalnem času. Band se počasi odpira. Nekaj pred 18. uro po lokalnem času naredim prvo zvezo z JA in upam, da se bo odprlo v to smer.  Na žalost so to samo želje, tekom večera 4 JA postaje. Tudi z ostalega dela As in OC postaj ni veliko, kar jih je, njihova slišnost izredno slaba. Velika večina teh postaj kliče v prazno. Med drugim opažen zapis na clustru od Ja hama, ki pravi, da je band pri njih » mrtev«. Pogoji izredno slabi. Kljub temu narejenih nekaj »rare« DXCC.  V drugi polovici noči je situacija podobna kot prvo noč: veliko šuma, slabi signali, moj signal v USA močan, vendar ni pravega odziva. Naredim še nekaj redkih DXCC, tako mi na CQ prileti 6V, PJ5, YV…, slednjega pred tem neuspešno kličem na njegovi CQ frekvenci. Zadeva z USA operaterji podobna kot prejšnjo noč in z delom zaključim ob 8. Uri po lokalnem času.

Zadnji del tekmovanja ponovno pričnem ob istem času kot prejšnji dan. Kljub iskanju po bandu in CQ-ju naredim malo novih postaj, naredim pa T7, HB0 in v večernem času tudi S5 fante, ki so se odpravili na TK ekspedicijo. Od JA skoraj ne duha ne sluha, z veliko težavo naredim HS, od Oceanije slišim samo VK6, ki je pobiral po bandu, vendar ga ne izsledim, niti se ne oglasi na moj CQ. Zadnji multiplier je EX, ki se mi oglasi na moj CQ, pred tem pa sem ga oba večera neuspešno klical ob njegovem klicarjenju.

Tekmovanje zaključim po 30 urah efektivnega dela z 1370 QSO-ji (brez dvojnih), 92 DXCC ter 24 zonami, kar skupno znese 230.841 točk.

Po prvih neuradnih podatkih contest komiteja pa je moj trenutni plasman v tej kategoriji:

CQWWDXCW 160m_HP_Ass

RY9C, ki zaseda prvo mesto, ima dosti manj zvez, vendar mu je večina zvez (EU), ki jih je naredil, prinesla 3 točke, meni pa samo po 1 točko.

Kljub temu sem z rezultatom zelo zadovoljen. Za ta rezultat sta prav tako pripomogla S51V Silvo, ki je odstopil opremo in lokacijo ter XYL Zorica S54ZO, ki je skrbela, da sem imel v tekmovanju poleg vsega še dovolj hrane, pijače ter vzpodbude.

Ta graf prikazuje število zvez po urah:

S58MU 1

Graf prikazuje število zvez po posameznih conah, pod njim pa tabela s številom vzpostavljenih zvez s posameznimi conami.

Tu se tudi lepo vidi, kakšna je bila dejavnost postaj iz posameznih delov sveta oz. kakšni so bili pogoji.

S58MU 2

 S58MU 3

Spodaj pa je še tabela, kjer je prikazano število zvez po posameznih DXCC. Tukaj bi omenil še to, da število za S5 ni relavantno glede aktivnosti S5 postaj, saj S5 predstavlja samo množilec in ne prinese nobene toćke. Razred zase so DL in K operaterji.

S58MU 4